Przechowywanie żywności

Suszenie żywności

Suszenie to proces polegający na przeprowadzaniu różnych operacji technologicznych, mających na celu zredukowanie zawartości wody w produkcie przez jej wyparowanie i zmniejszenie przez to aktywności wody do wartości uniemożliwiającej rozwój drobnoustrojów.

Suszone produkty spożywcze charakteryzują się konsystencją stałą, uzyskaną przez susz. Usunięcie wody powoduje zmniejszenie wagi, a czasem i objętości suszonego materiału, co daje też duże korzyści ze względu na koszt opakowania transportu i magazynowania.

Istnieją różne systemy suszenia. Podobnie jak inne operacje technologiczne, suszenie może być realizowane okresowo, sposobem półciągłym, ciągłym i ciągłym-zautomatyzowanym.

Ogólnie, mniej lub bardziej już klasyczne systemy suszenia żywności można podzielić na naturalne i sztuczne. Suszenie naturalne polega na wykorzystaniu ciepła promieniowania słonecznego i ciepła zawartego w powietrzu.

Wyróżnia się: suszenie słoneczno-powietrzne i wietrzno-powietrze. Z kolei suszenie sztuczne wykorzystuje najbardziej typowe metody suszenia za pomocą ciepła uzyskiwanego z urządzeń grzejnych. Rozróżnia się: suszenie kondukcyjne, suszenie konwekcyjne, owiew adiabatyczny, owiew izotermiczny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *