Czym jest apertyzacja?

Apertyzacja jest to metoda konserwowania żywności w hermetycznych naczyniach przez długotrwałe ogrzewanie we wrzącej wodzie. Została wynaleziona przez Nicolasa Apperta w roku 1810.

Dzięki dodaniu związków chemicznych o działaniu bakteriobójczych, takich jak: kwas benzoesowy i sorbowy lub antybiotyki, zapobiega się rozwojowi szkodliwych mikrobów. Czyni to żywność absolutnie bezpieczną, nie zmieniając jej smaku i wyglądu. Metoda ta odnosi się głównie do mięsa. Czytaj dalej Czym jest apertyzacja?

Jak powinny wyglądać magazyny do przechowywania żywności?

„Jesteś tym co jesz” – to znane powiedzenie ukazuje jak ważne jest to, co spożywamy w ciągu dnia i jaki to ma wpływ na nasz organizm. Zapewne nie raz spotykamy się z określeniami „zdrowa żywność”, „zdrowe jedzenie”.

Każdemu z nas zależy na tym żeby odżywia się jak najzdrowiej, aby posiłki, które spożywamy, zawierały pełne wartości odżywcze. Żeby to było możliwe, żywność powinna być przechowywana w Czytaj dalej Jak powinny wyglądać magazyny do przechowywania żywności?

Sól – narzędzie konserwacji

Zastosowania soli są znane od wieków, a solenie należy do jednych z najstarszych metod utrwalania artykułów żywnościowych artykułów żywnościowych. Przesycenie tkanek roztworem soli odpowiednie stężonym uniemożliwia rozwój drobnoustrojów, sól bowiem ma właściwości odciągania wody z tkanek produktu i komórek drobnoustrojów.

Solenie jako sposób utrwalania stosuje się zarówno w skali przemysłowej, jak i domowej, do utrwalania szeregu produktów zwierzęcych jak: mięso, ryby, Czytaj dalej Sól – narzędzie konserwacji

Czynniki wpływające na psucie się żywności

Jak powszechnie wiadomo żywność jest narażona na wiele czynników zewnętrznych, które powodują jej psucie. Bez względu na to w jakich warunkach jest przechowywana, z biegiem czasu traci ona wartości odżywcze, ulega zepsuciu, co powoduje, że spożywanie takiej żywności może być szkodliwe dla naszego zdrowia.

Co w takim razie wpływa na psucie żywności? Są to przede wszystkim czynniki naturalne, które powodują stałe obniżanie się jakości, aż do zepsucia włącznie. Należą do nich: Czytaj dalej Czynniki wpływające na psucie się żywności

Mrożenie żywności

benjamin poznań moore

Metodą zapobiegania psuciu się żywności jest mrożenie. Pozwala ona na zachowanie jak najwięcej składników odżywczych: witamin, składników mineralnych, białek i tłuszczy. Metoda ta polega na doprowadzaniu produktu do temperatury powyżej minus dwunastu stopni Celsjusza.

Otrzymane mrożonki zachowują w dużym stopniu walory odżywcze, dietetyczne i organoleptyczne produktów wyjściowych. Zamrażanie należy do najnowocześniejszych Czytaj dalej Mrożenie żywności