Przechowywanie żywności

Czym jest apertyzacja?

Apertyzacja jest to metoda konserwowania żywności w hermetycznych naczyniach przez długotrwałe ogrzewanie we wrzącej wodzie. Została…

Jak powinny wyglądać magazyny do przechowywania żywności?

„Jesteś tym co jesz” – to znane powiedzenie ukazuje jak ważne jest to, co spożywamy w…

Sól – narzędzie konserwacji

Zastosowania soli są znane od wieków, a solenie należy do jednych z najstarszych metod utrwalania artykułów…

Czynniki wpływające na psucie się żywności

Jak powszechnie wiadomo żywność jest narażona na wiele czynników zewnętrznych, które powodują jej psucie. Bez względu…

Mrożenie żywności

Metodą zapobiegania psuciu się żywności jest mrożenie. Pozwala ona na zachowanie jak najwięcej składników odżywczych: witamin,…

Wędzenie żywności

Wędzenie jest jedną z metod konserwacji żywności w formie fizykochemicznej. Działanie czynników fizycznych polega głównie na…