Przechowywanie żywności

Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce

www.msknet.pl

Lodówka to podstawowy sprzęt znajdujący się w każdej kuchni. Na co dzień przechowujemy w niej żywność, którą spożywamy. Ważne jest jednak to, w jaki sposób układamy poszczególne produkty w naszej lodówce i zamrażarce, gdyż może to mieć duży wpływ na nasze zdrowie.

Właściwe przechowywanie żywności jest szczególnie ważne w momencie gdy mamy dużo jedzenia, np. po imieninach lub świętach, które chcemy przez kilka następnych dni jeść. Każda lodówka posiada kilka rzędów półek.

Na górnej półce powinniśmy przechowywać dżemy, powidła i innego rodzaju konfitury. Na niższych półkach, gdzie jest zimniej, mogą popsuć się szybciej. W niskiej temperaturze rozwijają się bakterie gnilne, które powodują psucie się tego typu produktów.

Na półce środkowej należy kłaść produkty charakteryzujące się krótką trwałości, np. biały ser, twarożek lub pokrojoną wędlinę. Należy pamiętać o kierowaniu się terminem przydatności do spożycia podanym na opakowaniach produktów.

Dobrze jest też stawiać na środkowej półce domowe potrawy jak na przykład zupy. Na dolnych szufladach, gdzie temperatura wynosi około 10 stopni Celsjusza, najlepiej przechowywać warzywa i owoce.

Te mniej trwałe jak truskawki, czy maliny można trzymać dzień lub dwa bez mycia. Sałatę czy szczypiorek można bez problemu trzymać parę dni. Należy pamiętać o tym żeby opakowanie od sałaty było nieszczelne.

Do dolnych szuflad warto też wkładać twarde sery w pojemnikach. Na bocznych półkach lodówki przechowujemy oleje roślinne. Jest to też dobre miejsce na kwadratowe słoiki z przetworami, chrzan, soki w kartonach, czy butelki z sosami.

Są to też miejsca na jajka, które można trzymać do trzech tygodni, pamiętając jedynie o tym żeby ich nie myć. Podczas układania produktów należy zadbać o to, by jedzenie surowe było oddzielone od gotowego do spożycia. Najlepiej przeznaczyć to na inne półki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *