Przechowywanie żywności

Pojemniki próżniowe

fale.ekologicznie.com.pl

Jednym ze sposobów przechowywania kupionej już żywności w sklepie są pojemniki próżniowe. Dzięki ich właściwościom mamy gwarancję, że do naszego jedzenia nie przedostanie się tlen.

Jak powszechnie wiadomo tlen przyspiesza psucie się żywności, zmienia jej smak, zapach i kolor, powoduje jełczenie tłuszczów, straty ważnych witamin C, E, beta-karotenu, niektórych aminokwasów, a także rozwój pleśni.

Głównym zadaniem pojemników próżniowych jest ograniczenie dostępu tlenu do artykułów spożywczych, co pozwala na przedłużenie ich świeżości. Jedzenie przechowywane bez powietrza jest świeższe od 3 do 5 razy dłużej, zachowuje też swój naturalny smak i aromat.

Pojemniki próżniowe świetnie nadają się do przechowywania świeżych soków i przecierów owocowych, zapasów masła i innych tłuszczów, ciast, serów oraz potraw przyrządzonych z dodatkiem mięsa czy wędlin.

Należy wspomnieć o tym, że pojemniki próżniowe nie tylko nadają się do przechowywania żywności: świeżej, gotowanej, słodyczy oraz produktów sypkich, ale także można przechowywać w nich leki, materiały opatrunkowe, a nawet biżuterię.

Pojemniki próżniowe mają różne rozmiary, dlatego każdy może wybrać odpowiednie pod kątem swoich indywidualnych potrzeb. Można je myć w zmywarce, używać w kuchence mikrofalowej i zamrażalce.

Samo powietrze odsysane jest najczęściej za pomocą pompki elektrycznej bądź ręcznej. Niektóre pojemniki wyposażone są w specjalny kalendarzyk, na którym można zaznaczyć, kiedy zostało włożone jedzenie do przechowywania.

Należy jednak pamiętać, że całkowite wypompowywanie tlenu może skutkować rozwojem bakterii beztlenowych, szkodliwie wpływających na żywność. Dlatego też zalecane jest, żeby zawartość tlenu w opakowaniu wynosiła co najmniej 2 procent.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *