Przechowywanie żywności

Mrożenie żywności

Metodą zapobiegania psuciu się żywności jest mrożenie. Pozwala ona na zachowanie jak najwięcej składników odżywczych: witamin, składników mineralnych, białek i tłuszczy. Metoda ta polega na doprowadzaniu produktu do temperatury powyżej minus dwunastu stopni Celsjusza.

Otrzymane mrożonki zachowują w dużym stopniu walory odżywcze, dietetyczne i organoleptyczne produktów wyjściowych. Zamrażanie należy do najnowocześniejszych metod przechowywania mięsa na dłuższy czas.

Mięso poddaje się mrożeniu w temperaturze -20C do -40C, gdzie czas zamrażania zależy od temperatury, wielkości mięsa i zawartości tłuszczu. Zamrażanie powinno odbyć się jak najwcześniej, aby mogły powstać w mięsie maleńkie kryształki lodu, nie naruszające struktury tkanek i aby nie obniżała się zdolność wiązania przez tkankę mięsną rozmrożonego soku mięsnego.

Mięso przeznaczone do zamrożenia musi być bezwzględnie świeże i powinno być uformowane w duże bloki, tak aby ograniczyć straty masy w wyniku utraty wody. Zamrożone mięso zachowuje w pełni wartości odżywcze, jednakże nieprawidłowe zamrożenie może te wartości obniżyć.

Aby zapobiec tego typu sytuacjom, należy pamiętać o tym, że upłynniony sok mięsny powinien być w całości. W zakładzie gastronomicznym mięso powinno się rozmrażać w półtuszach, ćwierćtuszach lub w większych kawałkach w chłodni w temperaturze 4 stopni Celsjusza przez 23 dni.

Warzywa i owoce, po odpowiednim przygotowaniu surowców zamraża się w temperaturze minus 30-40 stopni Celsjusza. Otrzymane w ten sposób mrożonki zachowują w pełni wszystkie wartości odżywcze Świerzych warzyw i owoców. Podsumowując, mrożenie to najlepszy, ale i najdroższy sposób konserwowania żywności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *