Przechowywanie żywności

Jak powinny wyglądać magazyny do przechowywania żywności?

http://bumitech-posadzki.pl/ https://mt-osuszanie.pl/osuszanie-scian-warszawa

„Jesteś tym co jesz” – to znane powiedzenie ukazuje jak ważne jest to, co spożywamy w ciągu dnia i jaki to ma wpływ na nasz organizm. Zapewne nie raz spotykamy się z określeniami „zdrowa żywność”, „zdrowe jedzenie”.

Każdemu z nas zależy na tym żeby odżywia się jak najzdrowiej, aby posiłki, które spożywamy, zawierały pełne wartości odżywcze. Żeby to było możliwe, żywność powinna być przechowywana w odpowiednich warunkach, odporna na czynniki zewnętrzne, które mogłyby negatywnie wpłynąć na żywność.

Warto w magazynie żywności zamontować kurtyny powietrzne Frico bez nagrzewnicy w celu utrzymania odpowiedniej temperatury podczas otwierania drzwi

Do przechowywania żywności służą odpowiednie magazyny, które powinny być przede wszystkim czyste, suche, o dobranej temperaturze dla danego towaru. Ściany i stropy magazynów powinny być regularnie bielone wapnem.

Czynność tą należy powtarzać co najmniej raz do roku. Ściany powinny być dodatkowo malowane farbą olejną lub wykładane płytkami ceramicznymi, co gwarantuje zachowanie potrzebnej czystości.

Z kolei podłogi nie powinny mieć szpar, gdyż gromadzi się w nich pył, brud i różne odpadki. Najlepiej nadają się do tego podłogi betonowe, klinkierowe lub z płytek ceramicznych.

Okna magazynów powinny być pokryte gęstymi siatkami, co zabezpiecza przed dostaniem się owadów do żywności. Z kolei, aby ochronić żywność przed gryzoniami, wszystkie otwory na styku ścian i w podłodze powinny być zalepione zaprawą murarską lub gipsem.

Należy mieć na uwadze termin ważności przetrzymywanych produktów. Z jednej strony przechowywanie żywności może przedłużyć okres trwałości artykułów spożywczych, ale nie uchroni ich przed niekorzystnymi zmianami, które powodują psucie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *