Przechowywanie żywności

Czynniki wpływające na psucie się żywności

listwy

Jak powszechnie wiadomo żywność jest narażona na wiele czynników zewnętrznych, które powodują jej psucie. Bez względu na to w jakich warunkach jest przechowywana, z biegiem czasu traci ona wartości odżywcze, ulega zepsuciu, co powoduje, że spożywanie takiej żywności może być szkodliwe dla naszego zdrowia.

Co w takim razie wpływa na psucie żywności? Są to przede wszystkim czynniki naturalne, które powodują stałe obniżanie się jakości, aż do zepsucia włącznie. Należą do nich: powietrze, światło, temperatura, wilgotność, czas i drobnoustroje.

Wszystkie te czynniki prowadzą do różnych reakcji chemicznych, które  powodują zanikanie wartości odżywczych, pojawienia się pleśni, grzybów stanowiących zagrożenie dla zdrowia. Istotne jest ustawienie żywności w magazynach w odpowiedniej kolejności.

W magazynach powinny się znajdować półki, regały ścienne, podkłady pod worki i beczki. Górne części regałów powinny być wykorzystane do składowania produktów rzadziej używanych i o dłuższym terminie ważności.

Półki i regały środkowe należy przeznaczyć do przechowywania produktów najczęściej użytkowanych. Na najniższych półkach należy ustawić towary w większych opakowaniach, a na podestach drewnianych, worki, beczki itp.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *