Przechowywanie żywności

Czym jest pasteryzacja?

kitchen appliance manufacturers

Jednym ze sposobów zapobiegania szybkiemu psuciu się produktów żywnościowych jest pasteryzacja. Proces ten dotyczy głównie płynów i polega na ogrzewaniu produktu do temperatury, w której giną szkodliwe drobnoustroje, ale nie powoduje to jeszcze żadnych negatywnych zmian samego produktu.

Dzięki procesowi pasteryzacji produkt zachowuje wszystkie własności smakowe i odżywcze i nie dochodzi do żadnych rozpadów zawartych w nim witamin. Pasteryzacja przeprowadzana jest zwykle w temperaturze od 60 do 100 stopni Celsjusza.

Sama metoda pasteryzacji została wymyślona przez Ludwika Pasteura podczas prowadzonych na zlecenie francuskich piwowarów badań przyczyn kwaśnienia piwa. Produkty pasteryzowane można przechowywać przez kilka dni, po zastosowaniu hermetycznych opakowań i pewnych zabiegów wspomagających jak: wekowanie, peklowanie; przydatność do spożycia wydłuża się wielokrotnie. Najczęściej poddawanymi pasteryzacji produktami są: mleko i jego przetwory, wino, piwo, przetwory owocowe, mięso i wędliny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *